År 2023 blev det varmaste året i världen som någonsin uppmätts i modern tid. Flera länder drabbades hårt av värmeböljor. På senare tid har frågan fått större fokus även här i Sverige och med klimatförändringen kommer värmeböljor att återkomma mer frekvent i framtiden. Detta utgör en hälsorisk för människor, framförallt för gamla, barn och sjuka.
Tyréns har tagit fram en metod som kan ge stöd vid kommunal planering och förvaltning, för fastighetsbolag och vid exploatering av nya bostadsområden. Metoden passar som underlag för planering och gestaltning i samband med upprustning av befintliga miljöer och utveckling av nya för svalka i hela tätorter eller särskilda områden.
Tyréns metod baseras på underlag från bland annat MSB, Folkhälsomyndigheten och I-Tree. Resultat presenteras i rapporter och som GIS-kartor. Metodiken kan användas i olika skeden och består huvudsakligen av analys av behov, framtagande av strategier och åtgärder.
Behovsanalysen syftar till att analysera förutsättningar och möjligheter för att skapa svalka. Olika kartor och nyckeltal tas fram som till exempel värmeöars lokalisering, antal träd, krontäckningsgrad, befintliga svala områden, avståndsanalys med mera. I analysen kan även hänsyn tas till socioekonomiska förhållanden samt befolkningens åldersstruktur. I detta skede kan även reglerande, befintliga ekosystemtjänster karteras.
Utifrån behovsanalysen diskuteras vilka strategier som är lämpliga att använda för att skapa mer svalka. Strategierna väljs utifrån etablerad forskning och erfarenheter från Sverige och från olika städer i världen. Olika strategier kan väljas beroende på den geografiska skalan. De i behovsanalysen framtagna nyckeltalen kan nu användas för att formulera strategier och mål t ex utifrån var och hur många träd som behöver planteras, vilka områden som bör prioriteras för gröna stråk och svalkande utemiljöer, vilka ekosystemtjänster som bör utvecklas med mera.
Utifrån behovsanalys och strategier kan åtgärder tas fram. Åtgärdsförslag kan tas fram för olika skalor. Den kan vara övergripande t ex för en översiktsplan eller detaljerad för en utsatt förskola. Åtgärder kan definieras i en åtgärdskatalog med specifika exempel för olika typområden eller som åtgärder för specifika områden. Som åtgärder föreslås t ex gröna stråk som knyter samman områden, gröna zoner som ger svalka för större grupper människor med mera. Föreslagna åtgärder kan markeras på karta.
Tyréns har erfarenhet av att analysera värmeproblematik och hur detta ska användas i planeringsarbetet. Vår erfarenhet inkluderar förutom metod för att ta fram planeringsunderlag att utföra högupplöst värmekartering och sårbarhetsanalyser, https://skaye.tyrens.se/heat. Beställare är främst kommuner och fastighetsbolag.
Tyréns har bland annat hjälpt följande kommuner med planeringsunderlag där beskriven metod använts som stöd för analyser och för åtgärdsplanering:
Illustrationerna framtagna av Robert Kihlander i samband hans praktik som landskapsarkitektstudent på Tyréns 2023.