EU-taxonomin är ett verktyg för att styra finansiellt kapital mot hållbara investeringar, med målet att Europa ska bli världens första klimatneutrala kontinent år 2050. Tyréns har lång erfarenhet av hållbarhetsrapportering och hjälper våra kunder att förbereda och genomföra sin taxonomirapportering.
EU:s gröna taxonomi (taxonomiförordningen) är ett verktyg som identifierar vilka ekonomiska verksamheter som kan klassas som miljömässigt hållbara. Det främjar investeringar i ekonomiska verksamheter som är avgörande för omställningen, och i linje med målen i den europeiska gröna given (Green Deal). Syftet med EU:s gröna giv är att öka marknadstransparensen och styra finansiellt kapital mot hållbara investeringar för att nå klimatneutralitet år 2050.
För att en ekonomisk verksamhet ska klassas som hållbar enligt taxonomin måste den bidra väsentligt till något av följande miljömål:
Den ekonomiska verksamheten får inte heller orsaka betydande skada (Do No Significant Harm, DNSH) på något av de andra miljömålen och måste uppfylla minimistandarder för social hållbarhet (Minimum Safeguards).
EU:s taxonomi ska ge ökat fokus på hållbara investeringar.
Börsnoterade företag och stora företag med fler än 500 anställda som redan omfattas av hållbarhetsrapportering enligt årsredovisningslagen, samt finansmarknadsaktörer (pensionsfonder, banker och kapitalförvaltare som erbjuder finansiella produkter inom EU), omfattas av EU-taxonomin. Alla företag som omfattas av CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) måste också redovisa enligt EU:s taxonomi.
Taxonomin har i en första fas tagits fram för de näringsgrenar som bedöms ha störst miljöpåverkan eller möjlighet att bidra till den nödvändiga omställningen. I dagsläget omfattar EU-taxonomins sex miljömål tillsammans följande sektorer:
De företag som berörs av taxonomin måste i sin hållbarhetsrapport beskriva hur väl de uppfyller kraven i taxonomin. Detta innebär bland annat att:
Tyréns har lång erfarenhet av hållbarhetsrapportering och vägleder flera av våra kunder i arbetet med att förbereda och genomföra sin taxonomirapportering. Vi har experter inom bland annat energi, klimat, biologisk mångfald, fastighetsutveckling, avfallsplanering, mark & vatten och flera andra tekniska områden som gör att vi kan stötta kunder i bedömningen av vad som behöver rapporteras samt förenlighet med de tekniska kriterierna.