Hållbarhet

CSRD

När det nya EU-direktivet CSRD trädde i kraft den 1 juli 2024, förändrades och utökades kraven på hållbarhetsrapportering.

När det nya EU-direktivet CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) trädde i kraft den 1 juli 2024, förändrades och utökades kraven på hållbarhetsrapportering. Detta är en möjlighet för företag att använda den nya vägledande standarden för att stärka organisationens strategiska hållbarhetsarbete. Tyréns konsulter kan hjälpa till att tolka de nya kraven och leda implementerings- och rapporteringsprocessen.

Implementeringen av CSRD sker i flera faser och omfattar olika typer och storlekar av företag. Enligt nuvarande införlivning i den svenska Årsredovisningslagen (ÅRL) gäller från den 1 juli 2024 att alla stora företag och koncerner av allmänt intresse med mer än 500 anställda måste rapportera enligt CSRD, med den första rapporten planerad till 2025.

Från den 1 januari 2025 ska företag och koncerner som uppfyller minst två av följande tre kriterier de senaste två räkenskapsåren rapportera:

  • Över 250 anställda
  • Nettoomsättning på över 50 miljoner euro
  • Balansomslutning på över 25 miljoner euro.

Små och medelstora börsnoterade företag ska rapportera enligt CSRD från och med den 1 januari 2026, med undantag för noterade mikroföretag. Även vissa företag utanför EU med filialer eller dotterbolag inom EU omfattas av dessa rapporteringskrav från den 1 januari 2028. Det finns även infasningskrav för företag med färre än 750 anställda.

Direktivet innebär ökade krav på företags hållbarhetsrapportering för att förbättra rapporteringen samt öka transparens och jämförbarhet. Lagstiftningen innehåller rapporteringsstandarden ESRS (European Sustainability Reporting Standards) samt obligatorisk extern granskning av hållbarhetsinformationen. Nya krav inkluderar att genomföra en väsentlighetsanalys utifrån principer om dubbel väsentlighet och att inkludera hållbarhetsredovisningen i förvaltningsberättelsen i företagets årsredovisning. Företag som berörs av CSRD-direktivet ska också rapportera enligt taxonomiförordningen. Det finns även en frivillig och förenklad standard för små och medelstora företag som kallas VSME (Voluntary standard for non-listed micro-, Small- and Medium-sized Enterprises) att utgå från i sin hållbarhetsrapportering.

Vi kan stötta med allt från nulägesanalys, till processledning och själva hållbarhetsrapporteringen.

Hur fungerar det i praktiken? 

CSRD påverkar hållbarhetsredovisningen för stora företag genom att ställa tydliga krav på vad som ska rapporteras och hur det ska rapporteras. Företag måste exempelvis rapportera om sina hållbarhetsprestationer på ett standardiserat sätt och med större koppling till den finansiella rapporteringen, vilket innebär att fler funktioner i företagen behöver involveras i hållbarhetsredovisningen.

Syftet med CSRD och taxonomiförordningen är att möjliggöra jämförelse över hela den europeiska marknaden och att styra företag i rätt riktning för att öka takten på omställningen, i linje med EU:s vision om klimatneutralitet till 2050.

Tyréns kan hjälpa dig med flera tjänster kopplat till det strategiska hållbarhetsarbetet och CSRD

  • Förstå, tolka och tyda de nya lagkraven i CSRD, ESRS, VSME och EU-taxonomin genom rådgivning, utbildning och workshops
  • Kartlägga befintligt hållbarhetsarbete och befintliga data för att anpassa arbetssätt och material till de nya kraven
  • Olika typer av analyser som grund för rapporteringen, till exempel dubbel väsentlighets-, gap- och riskanalys för att identifiera vad som behöver utvecklas
  • Verktyg för genomförande av dubbel väsentlighetsanalys (DVA) och ESRS gap-analys
  • Processledning och samordning för att stötta en intern arbetsgrupp som involverar flertalet funktioner hos företaget
  • Framtagning av texter och layout till hållbarhetsrapporten, samt kvalitetsgranskning
  • Stöd med insamling och bearbetning av data samt beräkningar och analys. Stöd till företagets egna rapportörer samt kopplat till systemstöd
  • Stöd i kontakt med revisorer samt hantering av uppföljande åtgärder efter revision.

 

Behöver du någon som kan svara på dina frågor och vägleda dig på CSRD-resan?

Med Tyréns nya rådgivningstjänst kan du kontakta en CSRD-konsult när du vill. Tjänsten innebär att Tyréns blir din diskussionspartner och rådgivare i frågor kopplat till hållbarhetsredovisning, CSRD och ESRS/VSME.

Med CSRD-supporten får du:

  • Möjlighet att snabbt få svar på dina frågor rörande CSRD och ESRS/VSME via telefonsamtal, digitala möten eller e-post
  • 20 minuters fri utredning av din fråga. Vid mer komplicerade ärenden presenteras ett förslag på upplägg och pris för genomförande. 

Tveka inte att höra av dig så hjälper vi dig att göra rätt.