Hållbarhet

Nya arbetssätt för en snabbare grön omställning

Samhällsbyggnadsbranschen står för hela en femtedel av Sveriges klimatpåverkan. Och med stor påverkan kommer ett stort ansvar. Därför har det varit självklart för oss på Tyréns att satsa stort inom områden som förnyelsebar energi, kompetenslyftet Klimatakademin och de nio mätbara hållbarhetsmålen i vår egen Agenda 2030.

Vi på Tyréns bidrar till att fler kunder väljer energilösningar som hämtar sin kraft från vind, sol och vatten, och vår styrka ligger i att kunna erbjuda helhetslösningar i ofta komplexa energiuppdrag. Vi har kompetens att rådgöra hela vägen från tidiga analyser, genom byggskedet och till besiktning av vind- och solkraftsparker. Hos oss finns både kunskapen och kraften som krävs för att ta fram viktiga utredningar som till exempel en grön due diligence som tar tillvara naturvärden på platsen. Många av uppdra- gen inom förnyelsebar energi genomför vi i norra Norrland där vi finns nära kunderna och kommer att växa ytterligare under de närmaste åren.

Nya arbetssätt för en snabbare grön omställning

Vi är en tydlig kraft att räkna med i den gröna omställningen av samhället. Och för att stärka vår roll ytterligare har vår ägare Sven Tyréns Stiftelse valt att investera i det unika kompetenslyftet Klimatakademin där våra samhällsbyggnadsexperter specialistutbildads inom klimatberäkningar och klimatanpassning. Hittills har 100 konsulter omfattats av utbildningssatsningen med målet att vi tillsammans med våra kunder och branschen ska öka takten i den nödvändiga omställningen.

På Tyréns är innovation en del av vardagen. Vi måste ställa om i en mer hållbar riktning och för att nå dit behövs nya innovativa lösningar och arbetssätt. På Tyréns får du möjlighet att utveckla din idé till en ny innovativ produkt eller tjänst. Klimatrisker hanteras effektivare och mer träffsäkert via analys- tjänsten Skaye som är ett resultat av innovationsprogrammet. Verktyget samlar in data, analyserar och visualiserar klimatrisker samt levererar kostnadsuppskattningar till kunderna som får ett detaljerat och precist beslutsunderlag. SmartMass är ett annat exempel på ett innovativt verktyget som skapar förutsättningar för att bättre kunna planera och optimera masshanteringen och därmed minska koldioxidutsläppen från transporter.

Mest hållbart att inte bygga nytt

Det minsta klimatavtrycket gör vi om vi inte väljer att bygga nytt. Därför har vi på Tyréns stort fokus på bevarande och återbruk. Tillsammans med våra kunder undersöker vi möjligheten att förlänga livslängden på byggnader. Gjuteriet i Malmö är ett av många exempel på smart återbruk. Där kunde en stor del av den gamla industri- byggnaden återbrukas och få nytt liv med hjälp av en ny trästomme ritad av konstruktörer från Tyréns.

När omvärlden är osäker och den ekonomiska konjunkturen är svag, behöver vi vara ännu bättre på att visa det långsiktiga värdet av att prioritera hållbara materialval och arbetssätt”

Det givande – och utmanande – samspelet med kunden

Som aktör inom samhällsbyggnads- branschen har vi märkt effekterna när ekonomin bromsar in. Färre byggprojekt på fastighetsmarknaden leder till färre uppdrag och vi bedömer att det blir fortsatt utmanande under nästa år. Vi har ett stort fokus på marknaden och fortsätter att tillsammans med våra kunder utveckla de lösningar som krävs för en hållbar omställning av samhället.

Tyréns egen agenda 2030 för en mer hållbar morgondag

Under året arbetar vi aktivt med de nio håll- barhetsmål som utgör Tyréns egen Agenda 2030. Vi utvecklar vårt hållbarhetsarbete och vår hållbarhetsrapportering med upp- följning av vår påverkan enligt EU-direktivet CSRD. Vi arbetar med att få en tydligare struktur för att kunna mäta hur vi kan reducera klimatpåverkan i våra uppdrag, för att bidra ännu mer till klimatreduktionen i linje med den nya taxonomin. Vi ska även minska vårt eget klimatavtryck ytterligare under 2024 när vi sjösätter en strategisk klimatreduceringsplan.

När omvärlden är osäker och den ekonomiska konjunkturen är svag, behöver vi vara ännu bättre på att visa det långsiktiga värdet av att prioritera hållbara materialval och arbetssätt. Det som inte ser ut att ge ekonomisk vinst på kort sikt kan ofta visa sig ge resultat i ett längre perspektiv. Här behöver vi fortsätta arbeta för att få till samspelet mellan alla aktörer i ett uppdrag och få alla att sträva mot samma mål. Det är ett lång- siktigt arbete där vi i branschen behöver ta steg för steg i den gröna omställningen. Tillsammans måste vi fortsätta satsa hållbart!