Hållbarhet

Att bygga en hållbar framtid

Klimatförändringarna blir allt mer påtagliga, samtidigt som hållbarhetsinitiativ riskerar att nedprioriteras. För oss på Tyréns är riktningen tydlig – vi fortsätter driva utvecklingen framåt. Under 2024 har vi bidragit till hållbarhet i många uppdrag, skapat värde tillsammans med våra kunder och stärkt vår egen omställning mot nettonollutsläpp.

Vi lever i en tid med en klimatparadox. Samtidigt som världen påverkas alltmer av klimatförändringarna, finns tyvärr tecken på att viktiga hållbarhetsinitiativ nedprioriteras. För oss på Tyréns råder det ingen tvekan. Vi måste göra mer och vi är fast beslutna om att fortsätta vårt arbete för ett mer hållbart samhälle, både miljömässigt, ekonomiskt och socialt.

Därför känner jag mig stolt över att vi har bidragit till hållbarhet i så många av våra uppdrag under 2024. Tillsammans med våra kunder har vi utvecklat lösningar som skapar värde och verkligen gör skillnad. Exempel på detta är EPD-generatorn, Kunskapsstaden och Gjuteriet i Malmö, där vi gemensamt har tagit fram mer hållbara lösningar. Under året har vi fortsatt att bidra med teknisk kunskap, hållbara innovationer och rådgivning om klimatsmarta val.

Internt håller vi en stadig kurs mot nettonollutsläpp, vägledda av vår klimatomställningsplan. Även om vi har mycket kvar att göra är jag optimistisk om vår förmåga att nå vårt långsiktiga mål. Jag vill också lyfta fram att vi har varit mycket aktiva i olika branschsamarbeten för hållbarhet, där vi har varit en drivande kraft med påverkan i rätt riktning. Vi samarbetar med andra aktörer för att utforska och implementera olika hållbara lösningar som en del av branschenslångsiktiga initiativ – Färdplan 2045.

Att bygga en hållbar framtid

Behovet av att bygga är fortsatt stort. Bostäder behövs även i takt med att demografin förändras, vilket skapar ett ökat behov av nya strukturer inom samhällsbyggandet. Samtidigt krävs innovativa lösningar för både infrastruktur och energisatsningar för att möta framtidens krav. Utgångspunkten måste alltid vara att integrera hållbarhet i varje steg av samhällsbyggnadsprocessen. Det handlar till exempel om att analysera möjligheterna att bevara befintliga konstruktioner i stället för att bygga nytt, att välja material med låg klimatpåverkan och använda dem på ett resurseffektivt sätt samt att ta hänsyn till viktiga aspekter av social hållbarhet.

För att minska klimatavtrycket är det ofta gynnsamt att arbeta med återbruk och omställning av befintlig struktur. Ett konkret exempel på lyckat återbruk finns i Uppsala, där Tyréns slog upp dörrarna till ett nytt kontor under 2024. Här möts medarbetarna av en arbetsplats som genomsyras av hållbarhet, där återbruk har varit en central del genom hela byggprocessen med målet att återanvända så mycket som möjligt. Fastighetsägaren Vasakronan valde att bevara den befintliga byggnaden istället för att bygga nytt. Till exempel har byggnadens stomme återanvänts i sin helhet, liksom en stor andel gipsskivor, glaspartier, dörrar och radiatorer. Även tak- och fasadintegrerade solceller har installerats samt regnuppsamlingstankar för toalettspolning.

Under året har vi även fortsatt samarbeta med olika aktörer inom det viktiga området social hållbarhet, bland annat inom ramen för stadsomvandlingsprojekt. Extra stolt är jag för att vi har varit med och utvecklat det som kan bli en framtida standard för social hållbarhet i samhällsbyggnadsbranschen: Forsknings- och innovationsprojektet Sociala värden hela vägen - ett gemensamt ramverk för social hållbarhet i plan- och byggprocessen.

Under 2025 fortsätter vi på Tyréns att arbeta proaktivt tillsammans med våra kunder, och vägleda dem till ökad hållbarhet när det gäller miljö, ekonomi och sociala aspekter

Strategierna för världen vi drömmer om

Vår mission, Världen vi drömmer om, handlar om hållbarhet, och den strategiska vägen dit går via Tyréns Agenda 2030. Det här är en agenda som kopplar an till FN:s Agenda 2030 och omfattar nio mål, där samtliga integrerar hållbarhetsaspekter.
Hållbarhetsfrågorna är även en del av vårt strategiska innovationsarbete, där vi utvecklar tjänster och produkter för att minska klimatpåverkan och stärka samhället inom de sociala och ekonomiska dimensionerna.

Vårt fokus på CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) ger en struktur som underlättar uppföljning och integrerar hållbarhet i våra styrprocesser. Vi utvecklar även våra mätmetoder för hållbarhet i kunduppdragen, allt för att kunna styra mot ännu fler hållbara lösningar. Parallellt arbetar vi vidare med vår klimatomställningsplan, för att ytterligare minska vår egen påverkan.

Intern kompetens skapar kundnytta

För att kunna erbjuda hållbarhetslösningar i våra kunduppdrag behövs intern kunskap och vi har därför skapat egna akademier. Ett exempel är Klimatakademin, som fokuserar på hållbarhet och där ett par hundra medarbetare har utbildats sedan starten 2022. Hållbarhet är även en viktig del i våra andra akademier och ska genomsyra alla våra lösningar.

Teknik som förändrar

AI kommer att skapa både möjligheter och hot för vår bransch framöver. Vi är bara i början av ett skifte men redan nu ser vi tydliga vinster. Det kan handla om att effektivisera vårt arbete, förbättra leveranserna eller att skapa analyser som bidrar till ökad hållbarhet. Ett annat användningsområde är att skapa nya innovativa tjänster. Samtidigt är det viktigt att vi använder tekniken på ett ansvarsfullt sätt, med ett tydligt sampel mellan människa och teknik.
Med det egenutvecklade AI-verktyget Sven AI får våra medarbetare ett ledande verktyg för bland annat kunskapsstöd i beslut och planering för ökad hållbarhet. Flera av våra innovationslösningar kommer succesivt att bli AI-drivna. Ett exempel är RiskAI, som används för att prediktera effekten från sprängningsarbeten.

Hållbarhetsarbete kräver mod och engagemang

Geopolitik och ett osäkert säkerhetsläge leder till utmaningar inom flera områden, och riskerar att ge direkt negativ påverkan på hållbarhetsarbetet. Trots ett osäkert geopolitiskt läge får vi inte slå av på takten. Under 2025 fortsätter vi på Tyréns att arbeta proaktivt tillsammans med våra kunder, och vägleda dem till ökad hållbarhet när det gäller miljö, ekonomi och sociala aspekter.

Vi kommer även att rikta fokus på säkerhetsområdet och hur vi bygger robusta samhällen. Här handlar det bland annat om klimatrisker, om förmågan att stärka samhällets motståndskraft mot yttre hot, och säkra försörjning av grundläggande samhällsbehov som vatten, el och livsmedel.

Till sist vill jag lyfta fram alla våra kunder som vågar ta långsiktiga och modiga beslut inom hållbarhetsområdet. Under 2025 fortsätter vi att bygga ett hållbart Sverige tillsammans!