Snabbare än hissen, smartare än tåget
Högre och högre hus kräver snabbare och snabbare hissar. Vi har utvecklat framtidens hisslösning för höga hus, ett revolutionerande ”hisståg” som snabbt och hållbart hanterar stora människoflöden i skyskrapor eller till tunnelbanestationer som befinner sig långt under jord.
I Framtidsvision #6 samtalar Olof Axelsson, brandingenjör på Tyréns och Peter Severin som är konstruktör och en av initiativtagarna till ett nytt sätt att lösa transportbehovet i stora byggnader. Det här samtalet handlar om höga hus, sådär 100 till 500 hundra våningar höga. Ämnet är högaktuellt. En anledning är såklart urbaniseringen - en av de stora megatrenderna. 1,5 miljoner människor lämnar landsbygden för staden.
Städerna blir större och husen högre. Vi kommer titta närmare på hur man kan lösa transporterna i dom här husen – och vad man gör för att hanterar brandsäkerheten. En utmaning i höga hus. Men som vanligt blir det nog också ett och annat stickspår.
Öppna podden i SoundCloud
Ju högre byggnader, desto flera hissar och hisschakt. Detta innebär mindre uthyrningsbar yta, ökande konstruktionskostnader, ökad energiförbrukning och längre vänte- och restider. Lösningen heter ”Articulated Funiculator". En idé från några medarbetare på Tyréns.
Articulated Funiculator är ett hissystem med tåg som förflyttar många personer samtidigt och med hög fart, en så kallad “Sky Subway.” Tågen går vertikalt till utvalda våningar där det finns en station som man angör tåget på. Tågvagnarna och passagerarna är alltid horisontella. Articulated Funiculator lagrar energin från bromsarna på tågen. Den lagrade energin används sedan till att accelerera systemet. Articulated Funiculator kräver endast två vertikala schakt vilket minskar mängden av konventionella hissar, ökar den uthyrnings-/säljbara ytan, reducerar vänte- och restiden. Resultatet av detta ger en ny typ av stomsystem, så kallad ”Tubed Mega Frame”, med fyra stabiliserande kärnor. Detta ger en slank och mycket effektiv stomme. Det är framtidens hisslösning.