Nyheter
19 augusti 2024

Tyréns nya uppdrag åt Svenska kraftnät – ger ökat effektuttag till järn- och stålindustrin i Norrbotten

Tyréns fortsätter att bidra till den pågående industriella omställningen i norra Sverige som leverantör åt Svenska kraftnät. Under de senaste två åren har Tyréns vunnit uppdrag i projekt med Svenska kraftnät som slutkund för cirka 100 miljoner kronor.  

– Tyréns har medarbetare med särskilt fokus på den gröna omställningen i norra Norrland. Kirunakontoret är i stark tillväxt och bygger vidare på vår starka lokala närvaro - för kvalitet och kundnärhet i våra projekt, säger Jonas Sjöberg, affärschef på Tyréns.

Den pågående industriella omställningen i norra Sverige medför en drastisk ökning av elbehovet i regionen. För att möta behovet krävs omfattande förnyelser, förstärkningar och investeringar i transmissionsnätet som Svenska kraftnät arbetar med inom programmet Fossilfritt övre Norrland. Svenska kraftnät planerar en ny kraftledning från en planerad station i Naalojärvi, Gällivare kommun till en befintlig station i Messaure, Jokkmokks kommun. Ledningen möjliggör ett ökat effektuttag kopplat till järn- och stålindustrin i Norrbotten, samt en ökad robusthet i transmissionsnätet i regionen.

– Fantastiskt roligt att Tyréns får förtroende som leverantör för både arbetet med tillstånd och för arbeten tillsammans med kroatiska Dalekovod-Projekt för framtagande av förprojekteringar och detaljprojekteringar av nya kraftledningar. Det är viktiga pusselbitar i arbetet för ett fossilfritt övre Norrland, säger Jonas Sjöberg.

Uppdraget innebär förprojektering och detaljprojektering tillsammans med kroatiska Dalekovod-Projekt (kraftledningsprojektering) för sträckan Naalojärvi – Messaure, där Tyréns även sedan tidigare arbetar med lokaliseringsutredning och tillståndsprocess. Värdet för de båda kontrakten för sträckan Naalojärvi – Messaure uppgår till cirka 32 miljoner kronor.

I projektet Naalojärvi – Messaure står Tyréns för kompetenserna geoteknik, hydrogeologi, HMSK, miljögeoteknik, AMA-specialister, tillståndsspecialister, biologer, kulturmiljöspecialister och planhandläggare.