Nyheter
15 oktober 2024

Träklippan – Nackas nya klimatpositiva kvarter

Stockholm växer och Nacka bygger stad. I Henriksdalsbacken planeras för det nya kvarteret Träklippan med ambitionen att ha så låg klimatpåverkan som möjligt. Nyligen utsåg kommunen det vinnande förslaget i en markanvisningstävling där Tyréns bidragit med konstruktörsexpertis för träbyggnationen.

Det är byggbolaget Klövern som tillsammans med White Arkitekter valt att i ett tidigt skede anlita Tyréns för att utreda och säkerställa genomförandet av bostadshus och garage med en stomme helt i trä, vilket bidrar till ett lågt CO2-avtryck.  
 
– Allt samarbete handlar i grunden om förtroende, att kunden ska känna sig trygg med vår leverans. Och eftersom vi arbetat tillsammans med White Arkitekter i flera andra projekt vet de att vi både har spetsen och bredden som krävs för att klara Nackas högt ställda klimatmål, säger Daniel Lauri, uppdragsansvarig på Tyréns. 
 
Träklippan utgörs av ett kvarter med cirka 100 nya bostäder, där byggnadsmaterial och produkter är valda utifrån vilket klimatavtryck de har, med målet att minimera klimatpåverkan. 

– Inom Tyréns har vi en bred palett av kompetenser som krävs för att klara utmanande projekt som det här. Utöver en lång erfarenhet av att bygga både högt och brett i trä bidrog dessutom våra konstruktörer, akustiker och ventilationskonsulter med viktig expertis. Den stora utmaningen låg i att ta fram ett koncept för konstruktionen som håller sig inom klimatbudgeten och inte överskrider satta värden, förklarar Daniel Lauri.

Stort fokus på återbruk och trä

– Nacka kommun ställer väldigt höga krav på att genomförandet ska klara deras mål för hållbarhet. Lösningarna vi presenterade är en blandning av återbruk och att genomgående använda hållbara och förnyelsebara material, som exempelvis trä, och att ta till vara på fyllnadsmaterial från schaktmassor i området, menar Daniel Lauri. 
 
Alla material är valda med omsorg för att minimera klimatpåverkan, från byggnadens trästomme och parkeringshus i trä, till användande av platsens natursten, återbruk, solceller och fönsterluckor. I området planeras också en gemensam mobilitetsanläggning med tillgång till elbils- och cykelpool, co-workingutrymmen och återbruksrum. 
 
Genom att arbeta med hållbara material och byggnadstekniker har projektets totala klimatpåverkan krympt till en fjärdedel av Boverkets föreslagna gränsvärden, vilket överträffat kommunens förväntningar avsevärt. 
 
Än så länge är projektet i ett tidigt skede och planförslaget bearbetas nu för att kunna ställas ut för granskning i början av 2025.



Illustration av White Arkitekter: Visionsbild av den planerade byggnaden "Träklippan" vid Henriksdalsbacken i Nacka. 

Läs mer:

Tjänster -Konstruktion

Prisad restaurering av Gjuteriet i Malmö – beräkning och anpassning av de bärande stommarna