Nyheter
23 september 2024

Kommuner behöver ha koll på de klimatrelaterade riskerna i översiktsplanearbetet

När skyfallet slår till är risken stor att vägar och fastigheter inte står emot. Vi ser det i nyhetsrapporteringen och upplever det i vår närmiljö. Som i det aktuella fallet där E45:an vid Lilla Edet tog stor skada vid sommarens översvämning. Men det finns sätt att få koll på klimatriskerna i tid och Tyréns har fått förtroendet från Lilla Edets kommun att i samband med framtagandet av översiktsplanen ta fram en klimatriskanalys. 

Nära samarbete för att hitta rätt analyser

Tyréns har uppdraget att ta fram en översiktsplan för Lilla Edets kommun. I jobbet ingår att ta fram en proaktiv analys av klimatrelaterade risker.  

- Vi har verkligen jobbat tillsammans för att ta reda på vilka analyser Lilla Edets kommun behöver ha på plats för att kunna förebygga skador till följd av till exempel skyfall, säger Sara Nordenskjöld som är översiktsplanerare på Tyréns. Här har vi en kommun som valt att jobba proaktivt och få med klimatriskerna i översiktsplanen som plan- och bygglagen kräver idag.  

- I klimatriskanalysen har vi undersökt risken för översvämning från såväl skyfall som från stigande vattennivåer i Göta Älv samt risken för ras, skred och erosion inom kommunens geografiska område. Det är värdefullt att kunna visa var riskerna för skador på både den byggda miljön och den planerade finns om det blir översvämning, eller finns risk för ras och skred, fortsätter Sara.  

Underlaget tar upp vilka risker som finns och hur de kan förebyggas  

Underlaget används för att i översiktsplanen beskriva vilka risker som finns för skador på den byggda miljön och framtida planerad bebyggelse som kan följa av översvämning, ras, skred och erosion som är klimatrelaterade och hur sådana risker kan upphöra och minska. 

- Den analys vi på Tyréns tog fram när det gäller risk för skyfall, ras eller skred visar en stor risk för översvämning vid samma område på E45 som den 28 juli i år drabbades av översvämningar med vägskada som följd, säger Sara.

- Så det är en tydlig bekräftelse på att den här typen av utredningar är ett mycket värdefullt underlag för kommuner och ofta träffsäkra i sina bedömningar.  

Lilla Edet planerar framåt för att förebygga klimatrisker  

Översvämningen på E45:an blev en bekräftelse på att vägen är i riskzonen. Lilla Edets kommun, tillsammans med Tyréns, är i nu mitt uppe i processen att analysera de framtagna underlagen som beskriver klimatriskerna. Fokus ligger på att utforma översiktsplaneförslaget med klimatriskanalysen i översiktsplanen som grund.   

- Här har vi ett bra exempel på hur värdefullt det är att ha med klimatriskunderlaget både i översiktsplaneprocessen och efterföljande planprocesser för att kunna vara proaktiv och minska risken för dessa typer av händelser, avslutar Sara.  

Tyréns kan bistå i hela processen, från framtagande av underlag till att utarbeta lämpliga riskminimeringsåtgärder. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa din kommun? Hör av dig till översiktsplanerare Sara Nordenskjöld eller Karin von Sydow.

Foto: Den 28 juli i år drabbades Lilla Edet av översvämningar. Fotograf Anders Deros.

llustration: Skyfallskarteringen för Lilla Edet tätort: Karteringen visar i olika nyanser av blått och lila de simulerade översvämningar som riskerar att uppstå i samband med ett skyfall.