Nyheter
11 september 2024

Klimatbesparande åtgärder i anläggningsprojekt som BREEAM-certifieras

I ett snabbt växande Skellefteå tar ett nytt bostadsområde på Backen Sunnanå form. Tyréns har än en gång fått förtroendet att projektera anläggningsskedet. Målsättningen är att minimera klimatpåverkan under såväl projektering som utförandet genom att använda den bästa tekniken och arbetssätten som finns tillgängliga idag, samt att arbeta med innovation.  

– Det är riktigt kul att åter igen få förtroendet att samarbeta med Skanska och Skellefteå kommun i ett projekt med höga hållbarhetsmål, säger miljöspecialist Anna Pantze på Tyréns.

Anläggningsprojektet kommer att BREEAM-certifieras. 

För certifieringen krävs ett ambitiöst miljöarbete som startar redan under projekteringen. Tyréns projekteringsgrupp har tillgång till flera av Sveriges bästa kompetenser inom området, för att nå de högt uppsatta klimat- och hållbarhetsmålen. 

I certifieringen ingår även att delge och sprida erfarenheterna till branschen, varför projektet vill dela med sig av arbetsmetodik och exempel på klimatbesparande åtgärder som undersökts inom projektet.

Vid pågående projektering har klimatpåverkan, biologisk mångfald och social hållbarhet särskilt varit i fokus. Tidigare arbetssätt med bland annat hållbarhetsprogram och beslutsunderlagsmallar strukturerar upp arbetet i både projekteringsfasen och produktionsfasen. 

Klimatbesparande åtgärder 

Under projekteringen tas en första klimatkalkyl för Backenområdet fram. I den redovisas klimatpåverkan från markarbete, väg- och cykelvägskonstruktioner, VA, belysning och transporter av material till och från byggarbetsplatsen. Arbetet med klimatbesparande åtgärder pågår under hela projektet. 

Att snabbt kunna ta fram klimat- och kostnadskalkyler för innovativa och mer hållbara lösningar är viktigt för att få ett komplett beslutsunderlag för olika åtgärder.

– En stor del av projektering handlar om  olika lösningar för vatten och avlopp (VA). Här har Tyréns egna beräkningsverktyg Waterclimber, som beräknar klimatpåverkan och kostnad för VA, varit till stor hjälp och förenklat arbetet när olika åtgärder ska beräknas, säger Anna Pantze.

– För en delsträcka av vatten- och spillvattenledning övervägdes självfallsledningar, som kunde anläggas med schakt eller schaktfri metod (borrning). Ett annat alternativ var att schakta en kortare ledningssträcka, men då krävdes tryckledningar, extra brunnar, pumpar och pumphus. För en rättvis jämförelse krävdes en erfaren VA projektör som har uppskattat mängder och sett till att allt finns med, som exempelvis extra schakt för start- och stopp-groparna för borriggen när ledningarna ska borras, berättar Anna.

Resultaten från Waterclimber visar att borrning för självfallsledningar hade lägst klimatpåverkan och lägst kostnad. 

Diagrammet ovan visar resultat från Tyréns egna beräkningsverktyg Waterclimber. För VA undersöktes klimatpåverkan och kostnad för att schakta ned ledningarna 127 m med självfall (Alt 1), Schakta en kortare sträckning 60m, då krävs tryckledningar  inkl. extra brunnar, pumpar och pumphus (Alt 2) eller lägga ner ledningarna med schaktfri metod borrning 127 m med självfall ( Alt.3)

Den stora fördelen med ett partneringprojekt som detta är den kunskap om praktisk genomförbarhet och underhåll, som Skanska och Skellefteå kommun bidrar med, när olika åtgärder och alternativa lösningar jämförs.

Läs mer om projektet Backen Sunnanå