Nyheter
17 oktober 2024

Höga miljökrav när Tyréns bygger trähus i Linköping

Som en av landets ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad har Tyréns fått förtroendet att bidra i ett projekt som verkligen visar träets potential – Green House i Linköping. Sju våningar högt och helt i trä, blir det ett landmärke i det nya utvecklingsområdet Folkungavallen. 

Med 59 hyreslägenheter, restarurang-, café- och butiksytor på bottenplan, och ett taklandskap med solpaneler och växthus för de boende, är projektet ett spännande exempel på hur trä kan användas i moderna byggprojekt med höga hållbarhetskrav. 

Green House-projektet har som mål att bli certifierade enligt Miljöbyggnad Silver. För att nå dit har Tyréns stått för projekteringsledning och miljösamordningen i projektet. Carl-Otto Lindebäck är avdelningschef på Tyréns och betonar de stora krav som ställs på både teknik och materialval när man bygger ett högt hus helt i trä. 

– Trä efterfrågas allt oftare som materialval för att möta klimatutmaningen. Det märks att vår satsning på träbyggnation de senaste åren har gett oss stark kompetens inom området. Vi har många uppdragsgivare som litar på vår kunskap. För Green House har vi bland annat ansvarat för hela stomkonstruktionen, grundläggning, projekteringsledning, miljösamordning akustik och brand, där de två sistnämnda är kritiska aspekter i träbyggnader. 

Träbyggnad – utmaningar och möjligheter 

 I takt med att efterfrågan på hållbara bygglösningar ökar, tar trä som byggmaterial en alltmer central plats i Sveriges byggindustri. Men att bygga i trä medför specifika tekniska utmaningar som skiljer sig från traditionella byggmaterial som betong och stål. Trä är ett levande material, vilket innebär att det reagerar på fukt och temperaturförändringar. För ett högt hus, som Green House, kräver det särskild hänsyn till konstruktionens stabilitet och brandmotstånd. Carl-Otto Lindebäck förklarar: 

– En av de största utmaningarna är att säkerställa stabiliteten i en hög träbyggnad. Trä har en annan lastbärande kapacitet än exempelvis betong, så vi måste arbeta noggrant med hur vi fördelar krafterna i byggnaden. Brandkraven är också striktare, vilket kräver avancerad brandprojektering. Samtidigt är trä ett förnybart material med låg koldioxidpåverkan, vilket gör det väldigt attraktivt ur miljösynpunkt. 

Carl-Otto Lindebäck lyfter även fram att träets naturliga egenskaper kräver särskild omsorg vad gäller ljudisolering. Utmaningen ligger i att skapa en god akustisk miljö mellan våningsplan och lägenheter utan att kompromissa med träets fördelar. 

Linköping – en föregångare inom träbyggnation 

Linköping har under senare år positionerat sig som en pionjär inom träbyggande, och staden utsågs 2022 till Årets Trästad av tidningen Nordisk Träteknik. Green House är ett tydligt exempel på kommunens långsiktiga strategi att satsa på klimatsmarta bygglösningar. Projektet harmoniserar med stadens ambition att bli en ledande aktör i Sveriges omställning mot mer hållbara byggmetoder, med lägre koldioxidutsläpp som ett centralt mål. 

Med en bruttoyta på 3 600 kvadratmeter och en levande fasad av varierade träpaneler, varav en sida täcks av gröna växter, blir Green House inte bara ett hållbart projekt utan även ett estetiskt tilltalande tillskott till stadsdelen. Innergården är skapad för sociala möten och inkluderar allt från utegym till gemensamma odlingsytor och fruktträd. 

Green House är ett inspirerande exempel på framtidens träbyggande och på hur tekniska utmaningar kan övervinnas genom ingenjörskonst och innovativa lösningar. För Tyréns är det ett projekt som understryker vår expertis och engagemang i den hållbara omställningen av byggsektorn. 

– Vi är stolta över att bidra till Linköpings utveckling och att hjälpa staden att förverkliga sin vision om en grönare framtid, avslutar Carl-Otto Lindebäck. 
 

Fakta om Green House: 

  • Uppdragsgivare: AB Lindstams Bygg
  • Illustration:  A-gruppen
  • Bruttoyta: 3 600 kvadratmeter 
  • Miljöcertifiering: Miljöbyggnad Silver 
  • Byggperiod: 2023-2025 

 
Läs mer:

Träbyggnad i fokus

Träklippan – Nackas nya klimatpositiva kvarter