Tyréns startade under 2014 sin brittiska verksamhet, Tyréns UK, efter ett tidigare förvärv av det brittiska konstruktionsföretaget AKT II. Bristen på ingenjörer i England är, precis som i Sverige, stor och det är viktigt att ingenjörerna i branschen ser till att skapa samarbete, både mellan discipliner men även mellan olika länder och kulturer. Därför har Tyréns under det senaste året erbjudit medarbetarna på de svenska kontoren att arbeta i den brittiska verksamheten. Brokonstruktören Jia Li var en av de första att nappa på erbjudandet. Under ett år testar hon den brittiska samhällsbyggnadssektorn på Tyréns UK.
Det råder ingen tvekan om att samhällsbyggnadssektorn går bra i Sverige och det råder stor brist på ingenjörer. För brokonstruktören Jia Li var det därför inga problem att hitta jobb efter sin civilingenjörsexamen inom området väg och vatten. Valet föll naturligt på samhällsbyggnadsföretaget Tyréns då Jia även skrivit sin masteruppsats där. På Tyréns har Jia Li arbetat sedan 2011 samtidigt som önskan om att arbeta internationellt alltid har funnits hos henne. När Tyréns startade sin brittiska verksamhet 2014 såg Jia sin chans att få stanna kvar på företaget men arbeta i ett annat land. Under 2016 provar hon därför på den brittiska samhällsbyggnadssektorn på Tyréns UK. Där arbetar hon i en internationell miljö med människor från hela världen, samtidigt som hon har en fot kvar i den svenska konsultbranschen.
- Det råder stor brist på ingenjörer även i England och samhällsbyggnadssektorn skriker efter konsulter, säger Jia Li. Därför har det varit relativt enkelt för mig att hitta jobb och spännande arbetsuppgifter. Många processer och termer som vi arbetar utifrån här har dock varit helt nya för mig vilket har gett mig erfarenheter som jag aldrig kunnat förvärva i Sverige på samma sätt. Sättet att arbeta här är också annorlunda i jämförelse med hur vi arbetar i Sverige och det finns stora skillnader i sättet att kommunicera. Kommunikationen är rakare och det är snabbare till beslut. Du förväntas att leverera och svara på uppdrag och mail snabbare. Svenskar är också mer kortfattade, både i tal och skrift – här är dokumenten och mailen längre och mindre koncisa. Det är också mindre hierarkiskt än vad jag trodde att det skulle vara.
Jia Li är för tillfället involverad i tre stora byggnadsprojekt i London. Royal Albert Docks kommer att bli det nya affärs- och finanscentret i östra London med bostäder och företagslokaler. Här har Tyréns och Jia en samordnande roll för risk- och säkerhetsbedömningar och att all information kommer fram till alla parter. Grahame Park och Project Navarone är två stora bostadsprojekt som just nu befinner sig i ett tidigt skede. Där samordnar Jia arbetet på Tyréns i leveransen av
- Jag har även arbetat en del med att anpassa kvalitetssystem utifrån engelska normer vilket är väldigt lärorikt, berättar Jia Li. På Tyréns i Sverige arbetar jag som brokonstruktör men här är min roll mer projektledande och samordnande. Jag har också fått möjlighet att vara involverad i flera svenska projekt på distans vilket har gjort min arbetssituation mer flexibel för både mig och mina chefer.