Nyheter
23 oktober 2024

Banbrytande byggprojekt i Skellefteå: Ny mötesplats för framtidens elektrifiering

En ny, energismart byggnad tar form på Campus Skellefteå. Arctic Center of Energy ska bli ett världsledande centrum för forskning, utbildning och samverkan inom elektrifiering och sätter en ny standard för hållbart och cirkulärt byggande. Tyréns ansvarar för att beräkna den sju våningar höga konstruktionen i korslimmat trä. 
 

I takt med att Skellefteå siktar mot en befolkning på 90 000 invånare år 2030, spelar utbildning och forskning en allt större roll i kommunens utveckling. Ett tydligt exempel är den nya byggnaden Arctic Center of Energy, ett sju våningar högt och 8000 kvadratmeter stort projekt som blir en knutpunkt för elektrifieringens framtid. Trästomme, återbrukade material och innovativa energilösningar bidrar till en hållbar stadsutveckling.

Träbyggnad med hög hållbarhetsstandard 

Stommen byggs i korslimmat trä (KL-trä), ett material som Tyréns har lång erfarenhet av, särskilt när det gäller höga trähus. Genom att använda trä som huvudmaterial minskar byggnadens klimatpåverkan, samtidigt som det ger en estetiskt tilltalande insida med öppna ytor och stora glaspartier som bjuder på utsikt över Skellefteälven. 

För att säkerställa att hållbarhetsmålen uppnås kommer byggnaden att certifieras enligt både Miljöbyggnad Guld 4.0 och NollCO2, vilket innebär att byggnaden måste uppfylla höga krav på energieffektivitet, koldioxidutsläpp och materialval. Det gör projektet till ett av de första i sitt slag i norra Sverige. Certifieringen NollCO2 innebär att byggnadens nettoutsläpp av koldioxid ska vara noll över sin livscykel, vilket gäller allt från byggprocessen till drift och eventuell demontering. 

En flexibel och demonterbar byggnad

En av de största tekniska utmaningarna i projektet är kravet på att byggnaden ska vara demonterbar, vilket innebär att konstruktionen måste möjliggöra framtida nedmontering och återbruk av byggmaterialet. Det är här Tyréns kommer in i bilden.  
 
- Det kräver förståelse för byggnadens knutpunkter och anslutningar, särskilt med hänsyn till den höga hållbarhetsstandard som eftersträvas. Det här är en typ av konstruktion som ligger i framkant av vad som kan åstadkommas inom cirkulärt byggande. Den visar på hur moderna byggprojekt kan bidra till minskad klimatpåverkan både genom smart materialval och möjligheten att återanvända byggnadens komponenter i framtida projekt, menar Gustav Essebro, avdelningschef på Tyréns. 

Innovativa lösningar för återbruk och energieffektivitet 

Projektet går längre än många andra när det kommer till återbruk av byggmaterial. Lokalt återbrukat material från Skellefteå lasarett, som samtidigt genomgår en större ombyggnation, kommer att integreras i byggnaden. Bland annat återanvänds fönster, dörrar, tvättställ och belysningsarmaturer. Kalksten från gamla golv förvandlas till terrazzogolv i den nya byggnaden. Dessutom tillverkas fasaden till stor del av återvunnet kompositmaterial.  

På taket installeras både solceller och vindkraftverk. Den energi som utvinns kommer att lagras i ett batterisystem som klarar att driva byggnadens centrala funktioner vid strömavbrott. Och för att minska vattenförbrukningen kommer återvunnet dagvatten att användas för spolning i byggnadens allmänna toaletter. 

Arctic Center of Energy – en motor för elektrifieringen 

Byggnaden blir en symbol för hållbart byggande och hemvist för Arctic Center of Energy (ACE), ett kompetenscenter som drivs i samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Northvolt, Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun. ACE har som mål att påskynda samhällets elektrifiering och bidra till den hållbara energiomställningen genom forskning, utbildning och innovation.

Förutom forsknings- och utvecklingsverksamheter kommer byggnaden att husera arbetsplatser för företag inom elektrifieringssektorn, forskningsinstitut och utbildningsaktörer. Här skapas en dynamisk miljö för samarbete och kunskapsutbyte. 

Byggnaden beräknas vara klar våren 2027. 


Visionsbild: LINK Arkitektur