Workshopserien syftar till att skapa samsyn och gemensam kultur som stöd i SKH:s fortsatta arbetsprocess med samlokaliseringen. Resultaten ska fungera som underlag för att definiera samlokaliseringsprojektets vision samt precisera projektmål som kan förverkliga visionen.
Stommen för processen har utgjorts av fem workshops med teman som i samråd med SKH bedömdes som relevanta med hänsyn till organisationens utmaningar. Ett antal framtidstrender lyftes genomgående i relation till utvalda teman. Den femte och sista workshopen syftade till att knyta ihop processens resultat i en målmodell och visa på vägen framåt i programarbetet. Samtliga workshops har genomförts digitalt med hänsyn till Covid-19 pandemin.
Scenarioplanering är en teknik som hjälper oss att hantera en osäker framtid genom att måla upp olika möjliga framtider och utifrån dessa lär oss att ta bättre beslut och göra klokare strategiska val. För att åstadkomma detta behövs metoder och verktyg för att:
- identifiera aktuella och kommande trender och potentiella frågor
- identifiera deras konsekvenser och tänkbara sätt att reagera på dem
- generera alternativa scenarier och bilder av framtiden.
Workshoptillfällena har innehållit föreläsningar om trender och dessa har varvats med övningar som baseras på scenarioplanering. Exempel på metoder som har använts är Steep-modellen, Backcasting och What if-scenarior.